Lähes jokainen meistä tiedostaa liikunnan hyödyt ja merkityksellisyyden hyvinvoinnin kannalta ja silti etukäteen suunniteltu kuntosalitreeni tai juoksulenkki jää työpäivän jälkeen tekemättä. Mikäli treeniohjelmasta tulee toistuvasti luistettua, on hyvä hetkeksi pysähtyä ja selvittää, mistä kiikastaa. Monipuolisin, kallein tai trendikkäinkään treeniohjelma, valmennus tai ruokavalio ei tule tuottamaan tuloksia, jollet ole valmis noudattamaan sitä.
Kaikkein paras harjoitteluohjelma on yksinkertainen. Treeniohjelma, jota pystyt noudattamaan. Tällöin on tärkeää, että valittu liikuntamuoto on erityisen mieluisa ja olet asettanut itsellesi innostavan tavoitteen, joka toimii motivaationlähteenä.
Liikunnan ilo motivaation lähteenä
Aloita itsellesi sopivan liikuntaohjelman laatiminen miettimällä mikä tai mitkä lajit ovat sellaisia, joista sinulla tulee hymy huulille. Jos ajatuskin kuntosalilla peilin edessä huhkimisesta tuntuu tuskalliselta, ei se ehkä ole paras mahdollinen liikuntamuoto juuri sinulle. Mieti urheilulajien kirjoa mahdollisimman avoimin mielin. Ehkä olet kiinnostunut tanssillisesta liikunnasta, pallopeleistä, lenkeistä koiran kanssa, rauhallisesta venyttelystä, luonnossa liikkumisesta tai uinnista. Laji voi myös olla sinulle entuudestaan täysin tuntematon, kunhan se saa sinut hymyilemään innostuneesti. Listaa kaksi tai kolme lajitoivettasi paperille ja selvitä miten pääsisit niitä harrastamaan.
Innostavia tavoitteita
Kun olet listannut sinulle mieleiset lajit ovat aika ryhtyä haaveilemaan. Monesti tavoitteiden asettamisen taustalla on ulkonäöllisiä toiveita, jotka eivät ehkä käytännössä ole edes realistisia tai perustu todellisiin haaveisiin. Urheilullisten tavoitteiden suhteen kannattaakin käyttää mielikuvitusta. Minkälaisia pieniä tai suuria, villejä tai salaisia haaveita sinulla on, kun mietit, mitä voisit valitsemiesi urheilulajien parissa saavuttaa. Oletko ehkä aina haaveillut pystyväsi tekemään vähintään yhden leuanvedon tai juoksemaan pururadan kilometrin lenkin hengästymättä. Ehkä villeimmissä haaveissasi pääsisit hyödyntämään salsatunneilla oppimiasi askeleita pienessä karibialaisessa rantakahvilassa tai venyisit elämäsi notkeimpiin jooga-asentoihin Intian valtameren kohistessa taustalla.
Suunnitelmallisuus kannattaa
Kun mieleen on asetettu inspiroivan haaveen kipinä, on aika tarkasta kalenteristasi muutama päivä viikossa, jolloin sinulla on mahdollisuus päästä aiemmin ideoimiesi lajien pariin. Suunnittele tulevan viikon urheilut niin, että jo edellisenä sunnuntaina tiedät, milloin pääset sinua innostavien lajien pariin. Jos kaipaat, jonkun valvovaa silmää, että treenit tulee suoritettua, voit aina houkutella kaverisi mukaan tai käyttää treenien kirjaamiseen kehitettyjä sovelluksia, joissa vertaisten kannustus motivoi tunnollisuuteen.
Suunnitelmallisuuden merkittävin vaihe on kuitenkin miettiä jo valmiiksi mitä tehdä, kun treeniohjelman mukainen aktiviteetti jää tekemättä. Jos jokin nimittäin on varmaa niin se, että näin tulee käymään. Tee itsellesi parin vaihtoehtoisen, mahdollisesti omatoimisen liikuntavaihtoehdon lista. Ota jo aiemmin aktivoitu mielikuvitus käyttöön ja keksi vaihtoehtoisista treeneistä mukavia hyvänmielen treenejä, jotka tekemällä saat itsellesi tyytyväisen mielen sen sijaan, että päällimmäisen mielessä olisi tekemättä jäänyt suunnitelman mukainen treeni. Jos et esimerkiksi ehdi uimahallille voit kotona tiskaamisen ohessa tehdä hengitysharjoituksia tai hyödynnä puhelinsovellusten pikatreenejä tunnin salitreenin korvikkeena. Suunnitelmallisuuden avulla saat omasta innostuksesta ja oman mielikuvituksen luomista tavoitteista saat täysin sinulle räätälöidyn liikuntaohjelman.